Dewoonkamer

Tips en infomatie over de woonkamer

Welke voordelen heeft een speksteenkachel?
Tips

Welke voordelen heeft een speksteenkachel?

Een haardvuur in huis is sfeervol en romantisch, maar wanneer je op zoek bent naar een kachel heb je veel te kiezen. Welke kachelsoort past het beste bij jou? Kies je voor een houthaard, een elektrische kachel, of juist een gashaard? In dit artikel zetten we een mooie kachelsoort in de spotlight: de speksteenkachel. Deze haard is de ideale keuze wanneer je geniet van het uiterlijk van steen en graag lang van de warmte die je haard biedt, wilt genieten. Dit soort haarden, bijvoorbeeld Tulikivi kachels, zijn zowel mooi als duurzaam. Ben je benieuwd wat de speksteenkachel bijzonder maakt, en welke voordelen deze kachel heeft? We vertellen je er alles over!

Een mooie speksteenkachel

De kracht van een speksteenhaard ligt natuurlijk in de steensoort die gebruikt wordt. Speksteen is een steensoort van miljoenen jaren oud. Het oppervlakte van de steen voelt glad, waardoor de steen aan zijn naam komt. Overal ter wereld zit speksteen in de grond. Omdat het een zachte steensoort is, laat het zich gemakkelijk bewerken. Het wordt dan ook vaak gebruikt bij het beeldhouwen. Wanneer speksteen een keer goed wordt verhit, verandert de hardheid en wordt de steen enorm sterk en vuurbestendig. Dat maakt het een perfecte materiaalsoort om haarden mee te maken.

Hoe werkt zo’n kachel?

Het gebruik van speksteen is niet alleen decoratief en mooi, maar brengt ook andere voordelen met zich mee. Dat komt door de werking van een speksteenkachel. Het steen warmt op wanneer je de kachel opstookt, en behoudt die warmte urenlang nadat het vuur is gedoofd. De stralingswarmte van een speksteenkachel kan nog zo’n tien tot vierentwintig uur merkbaar zijn! Een kachel van speksteen heeft dus een hoog rendement en gaat efficiënt met zijn warmte om. Ga je een speksteenkachel kopen waarin je hout stookt, dan zul je merken dat dit hout volledig opbrandt. Zo’n haard haalt dus alles uit de brandstof die je erin stopt.

Verschillende soorten

Er bestaan diverse soorten speksteenkachels. Daardoor vind je altijd wel een soort die bij jouw voorkeuren en wensen past. Veel modellen hebben speksteen aan zowel de binnen- als de buitenkant van de kachel, waardoor ze de warmte goed vast kunnen houden. Het steen vormt een cocon om het vuur, wat het rendement verhoogt. Je hebt ook spekstenen kachels waarbij alleen de buitenkant van speksteen is gemaakt. Dit heeft een hoge decoratieve waarde, maar houdt de warmte van het vuur minder goed vast. Houd daar rekening mee wanneer je je kachel gaat kopen.

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *