Dewoonkamer

Tips en infomatie over de woonkamer

Welke kamerplant in de volle zon staan?
Interieur Tips Wonen Woonkamer

Welke kamerplant in de volle zon staan?

Ben je op zoek naar een kamerplant voor in de woonkamer? Beschik je echter over een zeer lichte woonkamer en is er vrijwel overal (in)direct zonlicht te vinden? Dan ben je vast nieuwsgierig welke kamerplanten je kunt kopen die hier tegen bestand zijn.

Planten zijn dol op licht en water. Dit zijn de meest cruciale voedingsstoffen voor iedere kamerplant. Toch kan de behoefte aan licht en water per plant verschillen. Zo zijn er planten die niet goed gedijen als ze continu in de volle zon staan. Sterker nog: de kwaliteit en de levensduur neemt dan drastisch af. Betekent dit dat je geen planten in huis kunt halen? Welnee! Kamerplanten kopen voor een standplaats in de volle zon is geen enkel probleem. Als je maar weet welke planten geschikt zijn en waar je op moet letten.

Waarom niet in de volle zon plaatsen?

Vaak zien we dat het advies wordt gegeven om planten zo min mogelijk in de volle zonlicht te plaatsen. Dit heeft vooral te maken met de omgeving waarin een kamerplant opgroeit. In Nederland worden de meeste kamerplanten in speciale kassen gekweekt. Hier wordt de luchtvochtigheid en lichtintensiteit continu geoptimaliseerd. We spreken dus van een ‘ideale’ conditie. Wanneer je een plant mee naar huis neemt en direct in de volle zon plaatst, kan de overgang veel te groot worden. Hierdoor kan de kamerplant onherstelbaar beschadigd raken.

Dit betekent gelukkig niet dat je geen kamerplant kunt houden als je enkel een plekje in de volle zon hebt. Zorg ervoor dat je de plant de eerste weken iets van het raam plaatst, ook al staat hij dan misschien tijdelijk eventjes in de weg. Verschuif de kamerplant vervolgens geleidelijk telkens een stukje dichterbij het raam. Na enkele weken is de plant gewend aan de nieuwe conditie en kan hij gemakkelijk in de volle zon gezet worden. Mits hij natuurlijk geschikt is voor deze standplaats.

waarom kamerplanten niet in volle zon

Planten die in de volle zon geplaatst mogen worden

Maar welke planten zijn het meest geschikt voor een zonnige standplaats? Vaak is het verstandig om naar planten te kijken die in een woestijn groeien. Deze zijn gewend om met hoge temperaturen en felle zon om te gaan en gedijen hier dan ook uitstekend in. Wij zetten de meest bekende planten die tegen de volle zon kunnen voor jou op een rijtje:

  • De cactus is misschien wel de meest bekende kamerplant ooit. Waar de meeste mensen nog nooit van allerlei vreemde benamingen van planten hebben gehoord, begint er bij het woord ‘cactus’ al snel een belletje van herkenning te rinkelen. Deze plant staat vooral bekend door zijn sterke eigenschappen. De kamerplant kan bijna niet uitgeroeid worden. Hij is gebaat bij een droge omgeving en kan goed tegen de felle zon. Een fijne en eenvoudige plant met een mysterieuze uitstraling.
  • De Sansevieria is misschien wel de gemakkelijkste kamerplant ooit. Deze plant kan uitstekend in schaduwrijke omgevingen leven, maar is tegelijkertijd ook geschikt om in de volle zon te staan. Deze plant is bovendien ook nog eens enorm eenvoudig te onderhouden. Daarmee is het een geschikte kandidaat voor iedereen die niet over groene vingers beschikt.
  • De Yucca is een kamerplant die nog het meest weg heeft van een mini palmboom. De Yucca is gebaat bij een lichte omgeving en is daarnaast eenvoudig te onderhouden. De plant slaat zelf continu extra water op, waardoor je hem maar relatief weinig hoeft te verzorgen. Een eenvoudige plant die perfect geschikt is voor een lichte standplaats.

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *