Dewoonkamer

Tips en infomatie over de woonkamer

Een vloer kiezen doe je zo
Wonen

Een vloer kiezen doe je zo

Het klinkt misschien niet voor de hand liggend, maar een vloer bepaalt voor een groot deel de sfeer in je woning of kantoor. Het is dus niet onbelangrijk goed na te denken over wat je wilt voordat je hierin een keuze maakt. Vind je het lastig om te bepalen welk type het beste past bij jou wensen en interieur? Misschien heb je wat aan de volgende tips.

Denk praktisch

Tapijt, vinyl , laminaat: de keuze is reuze als het aankomt op je nieuwe vloer. Als we stijl en interieur nog even buiten kijf laten, is het belangrijk eerst te kijken naar het praktische aspect. Een vloerbedekking is misschien niet de beste keuze als je harige huisdieren hebt of jonge kinderen die vaak buiten spelen. Een vloer schoon kunnen houden is fijn voor jezelf maar ook voor de vloer zelf. Deze krijgt natuurlijk ook best wat te lijden, en het is belangrijk er zo goed mogelijk voor te zorgen. 

Ook is het goed te bedenken wat je wensen zijn. Laminaat is bijvoorbeeld bijna niet van echt hout te onderscheiden, betaalbaar en onderhoudsvriendelijk (en een mooi alternatief voor echt hout). Tapijt is warm en doet wonderen voor de akoestiek. PVC is vochtbestendig, en ook nog eens vaak geluidsdempend. Daarnaast is het belangrijk te kijken of je nieuwe vloer geschikt is voor vloerverwarming als je deze hebt. 

Stijl

Zoals gezegd heeft een vloer een enorm grote invloed op de sfeer in je woning of kantoor. Als je erover uit bent wat voor type vloer het beste bij je ruimte past, kan je gaan bedenken wat je wilt uitstralen met je nieuwe vloer. Een kleur is enorm sfeerbepalend: een warme ondertoon is eigenlijk altijd goed, en gaat goed met diverse interieurstijlen. Ook kan dit mooi in een grote ruimte met bijvoorbeeld grote ramen en een hoog plafond. Bij een landelijk of klassiek interieur kan een donkere vloer een echte eyecatcher zijn. Licht is gedurfd, maar laat een ruimte groter lijken en gaat goed met een modern of Scandinavisch interieur. En zwart, of betonlook staat juist vaak weer heel stoer. Kijk ook naar je wanden: zijn deze behangen met drukke print of geschilderd in heftige kleuren? Misschien is het dan mooi een wat rustigere vloer te kiezen. 

Ruimte afhankelijk

De keuze voor een bepaald materiaal is ook afhankelijk van de ruimte. In de keuken badkamer is hout misschien niet de beste keuze, en zal PVC vanwege haar lage onderhoud en vochtbestendigheid een betere optie zijn. Tapijt is doorgaans erg populair in de slaapkamer vanwege de inmiddels benoemde warmte-effecten en het behaaglijke gevoel wat het geeft. En hoeveel waarde hecht je aan de duurzaamheid van je vloer? Zo zou ieder eisenlijstje er weer anders uit zien. Laat je vooral van tevoren goed informeren door een specialist die je kan helpen een weloverwogen keuze te maken. Je kunt eventueel ook de website van de specialist bezoeken voor meer informatie. Je kunt ook eventueel een vloer laten leggen door een specialist en meer informatie krijgen over de tapijten. Niet iedereen kan een vloer leggen en een specialist op het gebied van vloeren kan dit wel!

 

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *