Bedrijfsonroerendgoed is al het vastgoed met zakelijke doeleinden. De afkorting die vaak wordt gebruikt voor bedrijfsonroerendgoed is BOG. Woningen vallen bijvoorbeeld niet onders bedrijfsonroerendgoed, maar die vallen onder residentieel vastgoed. Er zijn verschillende soorten bedrijfsonroerendgoed, zoals:
- Kantoorpanden
- Winkelpanden
- Horecapanden
- Bedrijfsruimte
- Beleggingspanden
- Bedrijfspanden
Bedrijfsonroerendgoed financieren
Het is mogelijk om voor bedrijfsonroerendgoed een zakelijke hypotheek af te sluiten of je kunt het financieren vanuit je eigen vermogen. Een zakelijke hypotheek is een lening voor ondernemers om een pand of de bouw van een pand te financieren. Bij de financiering van bedrijfsonroerendgoed middels een hypotheek moet je wel meer eigen geld inbrengen dan bij de financiering van bijvoorbeeld woningen. Vaak is de looptijd van een zakelijke hypotheek maximaal 20 jaar en kun je gemiddeld tot 70% van de waarde financieren. Er zijn ook geldverstrekkers waarbij je meer kunt financieren of waarmee de looptijd anders is. Dit is per geldverstrekker verschillend.
Bedrijfsonroerendgoed verkopen
Het verkopen van bedrijfsonroerendgoed is anders dan de verkoop van woningen. Het betreft namelijk een zakelijke transactie. De doelgroep bestaat uit ondernemers en bedrijven. Het kan ook verkocht worden aan een belegger, die het pand vervolgens verhuurd aan een andere ondernemer of aan een ander bedrijf. Het verkooptraject verloopt als volgt:
- Waardebepaling: een bedrijfsmakelaar kan helpen bij het onderzoek naar een mogelijke waarde van betreffende object. Nadat de waarde van het object in kaart is gebracht kun je een advies vraagprijs vaststellen.
- Advies vraagprijs: nadat de waarde inzichtelijk is, kun je nadenken over een mogelijke vraagprijs. De makelaar kan je hierbij van advies voorzien. Zij maken veelal gebruik van een database met recent verkochte objecten.
- Promotie: het object moet onder de aandacht gebracht worden bij potentiële kopers. Dit kan door middel van Funda in Business, LinkedIn of via het netwerk van bijvoorbeeld HuisHunters.
- Bezichtigingen: bij interesse van potentiële kopers zullen er bezichtigingen plaatsvinden. Hierbij kunnen kandidaten het object in het echt bekijken en is er een gelegenheid tot het stellen van vragen.
- Onderhandelingen: bij de onderhandelingen is het doel om een zo goed mogelijk voorstel te krijgen. Hierbij zijn prijs en voorwaarden zeer belangrijk.
- Overdracht: nadat er akkoord is bereikt tussen partijen zal het object overgedragen worden bij de notaris. Op de afgesproken datum zal de koper eigenaar worden van het object. Dit is ook het moment waarop de betaling wordt gedaan middels de notaris.
Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om gratis te verkopen. Je kunt hier direct vrijblijvend een bod aanvragen. Hiermee bespaar je al snel tot duizenden euro’s op de verkoop en toch wordt je gedurende het proces volledig ontzorgd. Bovendien is het proces vele malen snel, doordat de doorlooptijden een stuk korter zijn.
Bedrijfsonroerendgoed makelaar
Er wordt een duidelijk onderscheidt gemaakt tussen het specialisme van makelaars. Zo heb je makelaars die gespecialiseerd zijn in ‘wonen’ en je hebt makelaars die gespecialiseerd zijn in ‘bedrijfsonroerendgoed’. Een makelaar die gespecialiseerd is in bedrijfsonroerendgoed wordt ook wel bedrijfsmakelaar of BOG-makelaar genoemd. Zij zijn uitsluitend bezig met vastgoed met zakelijke doeleinden. Zij kunnen helpen bij de aankopen, verkoop, huren of verhuren van bedrijfsonroerendgoed. De zakelijke markt verschilt echter sterk van de woningmarkt. Op de woningmarkt wordt er veel meer met emotie gehandeld dan op de zakelijke markt.
Een bedrijfsmakelaar is in de meeste gevallen niet per se nodig. Er zijn alternatieven waarbij je gratis kunt verkopen. Deze opties besparen je tot wel duizenden euro’s op de verkoop.