Dewoonkamer

Tips en infomatie over de woonkamer

Wat is de terugverdientijd van zonnestroominstallaties?
Algemeen Tips

Wat is de terugverdientijd van zonnestroominstallaties?

Een zonnestroominstallatie is een flinke investering. Voordat je zo’n grote investering doet, wil je natuurlijk weten of het de investering wel waard is. Om dit te bepalen, wordt vaak de ‘terugverdientijd’ gebruikt. Wat is deze terugverdientijd? En wat is de terugverdientijd van zonnestroominstallaties? Je leest het in deze blog. 

Wat is de terugverdientijd? 

De terugverdientijd is de tijd tussen het moment van investeren en het volledig terugverdienen van die investering. Wanneer deze terugverdientijd verstreken is, is het daarna verdiende geld pure winst. Hoeveel tijd er resteert, hangt af van de levensduur van de investering. LED-verlichting gaat vaak meer dan tien jaar mee, terwijl het een terugverdientijd heeft van minder dan twee jaar. Zo maak je met LED-verlichting dus bijna tien jaar winst. Maar hoe zit dat precies bij zonnestroominstallaties?

Terugverdientijd van zonnestroominstallaties 

Voor zonnestroominstallaties hangt de terugverdientijd af van verschillende factoren. We bespreken ze hieronder.

1: De aanschafkosten

Een zonnestroominstallatie is natuurlijk niet gratis. De aanschafprijs is van invloed op de terugverdientijd: hoe hoger de aanschafprijs, hoe langer de terugverdientijd. Geen rocket science dus. 

2: De stroomkosten

Met een zonnestroominstallatie hoef je een stuk minder stroom te gebruiken. Dit zorgt voor een besparing op je energierekening. Hoeveel je precies bespaart, is afhankelijk van je huidige stroomprijs en leverancier. Hier geldt: hoe hoger de stroomkosten, hoe korter de terugverdientijd. 

3: De onderhoudskosten

Zonnepanelen moeten af en toe onderhouden en gemonitord worden. Hiervoor betaal je onderhoudskosten. Deze kosten hangen af van de kwaliteit van je panelen, de weersomstandigheden, en de installateur van jouw installatie. Voor onderhoudskosten geldt: hoe hoger de onderhoudskosten, hoe langer de terugverdientijd. 

4: Het rendement

Niet alle zonnepanelen zijn even goed. De opwek van de panelen en de bijbehorende zonnestroominstallatie hangt af van hun rendement. Hier geldt de vuistregel: hoe hoger het rendement, hoe korter de terugverdientijd. 

Advies op maat

Al met al hangt de terugverdientijd van zonnestroominstallaties af van verschillende factoren. In de meeste situaties komen we uit op een terugverdientijd van 7 jaar. Wil je weten wat de terugverdientijd is in jouw specifieke situatie? Vraag dan bij Zonnestroom Nederland een gratis adviesrapport op maat aan!

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *