Dewoonkamer

Tips en infomatie over de woonkamer

Het huis van de toekomst - Hoe ziet het huis van de toekomst er eigenlijk uit?
Algemeen Tips Wonen

Het huis van de toekomst – Hoe ziet het huis van de toekomst er eigenlijk uit?

De woningmarkt ligt onder druk door het tekort aan nieuwe woningen en de almaar groeiende wereldbevolking. Het bouwen van een woning kost tijd, energie, materiaal en heeft gevolgen voor het milieu. De bouw van woningen in de toekomst zullen hier slimmer mee om moeten gaan. De woonwensen van mensen veranderen, technieken liggen constant onder de loep en materialen voor de bouw zullen gaan veranderen. Hoe ziet het huis van de toekomst er eigenlijk uit?

Energie en milieu

De manier waarop ieder zijn huis momenteel verwarmd wordt is door een cv-ketel, gaskachel, openhaard, warmtepomp, mobiele airco met slang of houtkachel. Iedere manier van verwarmen heeft weer andere gevolgen voor het milieu en de portemonnee van de eindgebruiker. Zelfvoorziening wordt een steeds groter thema voor iedere woning. Door middel van zonnepanelen op de woning aan te brengen, energie op te slaan in batterijen, stroom vanaf het net te gebruiken die duurzaam opgewekt wordt, zal de woning van de toekomst op een gezonde verantwoorde manier voorzien worden van energie. 

Slim wonen

De wereld wordt steeds meer online bestuurd via de glasvezelkabel. Sinds de pandemie is het thuiswerken een normaliteit geworden, online webshops zijn als paddenstoelen uit de grond gesprongen, een webdesign bedrijf heeft als internet marketing specialist het drukker dan ooit. Bouwmaterialen die online gekocht en de volgende dag geleverd worden. Woningen die verbouwd worden tot zowel woon als werkomgeving. Verlichting die dankzij domotica bedient wordt en verwarming die via het internet aangestuurd wordt aangepast op de manier waarop er thuis geleefd wordt. De bediening van ramen, gordijnen, deuren en ventilatiekanalen die anticiperen op de luchtkwaliteit in de woning of bepaalde ruimtes in huis. Slim wonen zal ook betekenen dat woningen veelzijdiger worden dan ooit. Leefruimtes worden dankzij modulair design geschikt voor meerdere doeleinden. Bewegende eenvoudig verplaatsbare muren, wanden, kasten, luiken of kasten zullen het mogelijk maken om een woonkamer om te toveren tot een eetkamer of keuken. Met minder ruimte meer ruimte creëren zoals dat hedendaags in Japan al gebeurt. 

Duurzaamheid staat voorop

Het huis van de toekomst wordt uitgetrokken uit duurzame materialen. Naast hout kan er gedacht worden aan bamboe, schapenwol als isolatiemateriaal of gerecyclede materialen zoals aluminium, plastic of zelfs beton. Verwarming zal door elektrisch aangedreven apparaten gebeuren wat zich nu al uit in de vorm van bijvoorbeeld een warmtepomp, zonneboiler. Een mobiele airco kopen heeft niet alleen een functie om het huis te koelen maar ook om deze te verwarmen. De toekomst is natuurlijk onzeker, maar wat hierbij wel min of meer zeker is, is dat duurzaamheid en energiezuinigheid van belang zullen zijn tijdens zowel het ontwerp als de verdere inrichting van de woning. Bouwmateriaal oefent grote invloed uit op het milieu. De manier waarop het gemaakt wordt, verplaatst wordt, hoe lang het meegaat en of het hergebruikt kan worden. De betonmolen zal plaats maken voor hout. Dankzij hout verloopt de constructie vele malen sneller en goedkoper. Kijkend naar hoeveel staal, zand, water en brandstof de productie en het transport van beton met zich meebrengt en hoeveel CO2 hout opslaat is de keuze voor de hand liggend. 

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *