Dewoonkamer

Tips en infomatie over de woonkamer

slimme rolgordijnen
Tips Wonen Woonkamer

Hoe je van je gewone rolgordijnen slimme rolgordijnen kunt maken

Rolgordijnen zijn te koop in uiteenlopende soorten en maten. Van heel goedkoop tot luxe, voor ieder budget en ruimte is er een passende oplossing te vinden. Maar nu zijn er slimme rolgordijnen. Die kun je met een druk op de knop bedienen, met een smartphone app en zelfs volledig automatisch. Wanneer je nog goede gordijnen hebt hangen zul je niet opnieuw willen investeren in slimme rolgordijnen. Dan hebben we goed nieuws voor je, want het is mogelijk om bestaande raamdecoratie een ‘upgrade’ te geven. Hoe dit werkt en wat er allemaal mogelijk is leggen we op deze pagina uit.

Hoe werkt elektrische raamdecoratie?

De truc van elektrische raamdecoratie of slimme gordijnen bevindt zich in de gordijnrails. Die is namelijk voorzien van een elektromotor die het mechanisme in werking stelt. In plaats van zelf aan touwtjes te trekken voert de gordijnrails nu het werk uit. Er zijn systemen die werken op het lichtnet, er zijn ook oplossingen met ingebouwde accu voor een volledig draadloos systeem. Je kunt bij Somfy terecht voor allerlei prachtige gordijnen met elektrische aansturing, maar als jouw gordijnen verder nog goed zijn kun je ook kiezen voor alleen de gemotoriseerde gordijnrails. Die is in verschillende formaten leverbaar, dit systeem werkt met de meeste bestaande rolgordijnen. Want in principe is deze raamdecoratie een flinke lap stof op een rol. Ditmaal wordt deze rol niet in beweging gesteld met spierkracht, maar met een elektrisch systeem. Er zijn enkele restricties zoals een maximaal gewicht, informeer dus eerst naar de mogelijkheden.

Slim en nog slimmer!

Met een elektrische motor in de gordijnrails wordt het systeem plotseling een stuk ‘slimmer’. Je kunt nu vanaf de bank de gordijnen sluiten in de huiskamer of in de slaapkamer. Het werkt zelfs buitenshuis wanneer je het systeem koppelt aan een bridge zoals de TaHoma van Somfy. Binnen een smart home zal de som van de afzonderlijke delen samen groter zijn. Hier zijn enkele voorbeelden van smart home in combinatie met slimme rolgordijnen:

 

Bediening in huis

Je kunt bij een elektrische gordijnrails een afstandsbediening bestellen, er zijn ook losse knoppen die draadloos verbinding maken met het systeem. Daarnaast kun je ook de gordijnen openen en sluiten met een app op je telefoon of tablet. Met huisautomatisering software kun je meerdere slimme apparaten en toepassingen aan elkaar koppelen, of autonome programma’s instellen. Zo kun je instellen dat in de avond de verlichting inschakelt en de rolgordijnen sluiten. Het is ook mogelijk om met een spraakassistent zoals Hey Google, Siri of Alexa te werken. Je hoeft in dat geval alleen nog maar “sluit de gordijnen” te zeggen en je kunt zo handsfree de woning bedienen.

Bediening buitenshuis

Ook buiten behoudt je controle over de smart home. De centrale router kun je namelijk ook bereiken vanaf een ander netwerk, of je eigen mobiele data abonnement. Je dient hiervoor wel een account met wachtwoord aan te maken, zo kan niemand anders jouw smart home bedienen. Let daarom goed op de beveiliging, schakel hier indien nodig een specialist voor in.

UItbreiding met sensoren

Bij huisautomatisering is het vaak nog steeds nodig om knopjes in te drukken. Dat je op een tablet scherm tikt maakt het nog steeds niet echt ‘smart’ natuurlijk. Met sensoren kun je veel meer bereiken. Zo kun je een lichtmeting sensor installeren. Je kunt vervolgens instellen dat de slimme rolgordijnen moeten sluiten wanneer het donker wordt. Dit zou ook met een timer mogelijk zijn, maar die reageert alleen op tijd en niet bijvoorbeeld op bewolking.

3 tips voor slimme rolgordijnen

Je ziet het, binnen een smart home profiteer je optimaal van alle voordelen die slimme gordijnen te bieden hebben. Hier zijn nog enkele handige tips bij de keuze voor een gemotoriseerd systeem:

  1. Op de dag of in de dag: Je kunt de gordijnen op het kozijn hangen, of overlappend op de wand. Dit is een persoonlijke keuze, je moet hier bij het inmeten wel rekening mee houden.
  2. Verduisterend: Als je besluit om ook de gordijnstof te vervangen, dan is er de keuze tussen lichtdoorlatend, half verduisterend en geheel verduisterend rolgordijn. Hier kunnen we geen ‘goede’ keuze voorstellen, let vooral op het gebruik van de ruimte en de omstandigheden. Verduisterend betekent dat je altijd kunstlicht nodig hebt zodra de gordijnen gesloten zijn. Het biedt wel de meest privacy, nachtrust en controle over het licht.
  3. Fluisterstil: Op de slaapkamer kun je kiezen voor een extra stille gordijnrails. Het draagvermogen zal iets lager liggen, daar staat tegenover dat je in de ochtend heerlijk uitgerust zult ontwaken dankzij de gordijnen die langzaam openen en licht doorlaten. Op de baby- of kinderkamer is dit type gemotoriseerde gordijnrails ook ideaal.

Of je nu de volledige raamdecoratie wilt vervangen, of bestaande rolgordijnen alleen wilt automatiseren; er is altijd een slimme oplossing voor te bedenken!

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *