Dewoonkamer

Tips en infomatie over de woonkamer

lavendel
Mooi Tips

Lavendel

Wanneer mensen aan lavendel denken dan zal zuid Frankrijk toch wel het eerste zijn wat bij ze opkomt. Lavendel is namelijk een soort kruid wat overal in de buurt van zuid Frankrijk te vinden is. Hier kan je letterlijk velden vol vinden met deze prachtige paarse planten. Wist je alleen dat je ook gewoon lavendel in Nederland in de tuin kunt zetten? Voor lavendel planten is er namelijk helemaal niet zoveel zorg vereist, dit maakt het dan ook mogelijk om het eens te planten om er vervolgens niet meer echt bij stil te hoeven staan. Laten we eens kijken naar de kenmerken van deze plant en naar de manier waarop je hem moet verzorgen.

Lavendel – eigenschappen

Eigenlijk kan je lavendel niet echt zien als een plant. Dit klinkt een beetje raar natuurlijk, wat is het namelijk dan wel? Lavendel kan je het beste omschrijven als een soort struik, echter is het een struik die wel net als een plant groeit. De wortels van deze plant lopen niet zo diep de grond in, het is hierdoor niet echt een vaste plant. Lavendel kan vrijwel bij iedereen in de tuin gezet worden, het is dan ook echt een plant die op veel soorten ondergrond kan groeien. In de zomer is het al helemaal mooi om lavendel in de tuin te hebben, bijtjes vinden het namelijk heerlijk om hier op te gaan zitten om de nectar op te zuigen.

Er worden ontzettend veel producten gemaakt van lavendel. Als je namelijk de bloemen van de struik laat drogen dan krijg je de lavendel die je ook wel in de winkel ziet staan, hier kan je ontzettend veel mee doen. Zo wordt lavendel vaak gebruikt bij badproducten of bij luchtjes, het is zelfs mogelijk om lavendelhoning te kiezen. De geur van de plant is heerlijk rustgevend, het blijkt dan ook dat je echt ontspannen wordt wanneer je in bad gaat met deze aroma’s.

lavendel geel

De plant verzorgen

We hebben het al even gezegd, het hebben van lavendel planten in de tuin is voor vrijwel iedereen mogelijk. Er zijn wel een paar dingen die je moet doen om ervoor te zorgen dat de struik optimaal kan groeien. Als eerste is het belangrijk dat je de lavendel laat groeien op een luchtige grond, dit is voor de plant beter. Het beste is om een enigszins kalkhoudende ondergrond te pakken. Wanneer je de plant in de tuin zet is het belangrijk dat hij wel voldoende zon krijgt. De struik zal veel meer lavendel geven bij voldoende zonlicht, denk maar aan de velden in het zuiden van Europa.

Ook is het belangrijk dat je af en toe even de struik snoeit, al hoef je dit niet zo vaak te doen. Door de lavendel te snoeien voorkom je dat de plant zal gaan verhouten aan de onderkant. Je kunt het beste de lavendel ieder jaar een keertje snoeien, dit is meer dan genoeg. Haal dan ook gelijk even de dooie takjes weg, zo ziet de lavendel er gelijk een stuk mooier uit. Lavendel is een prachtige plant die je kunt neerzetten in de tuin, wanneer de tijd rijp is kan je zelfs nog je eigen lavendel zeep maken als je een beetje creatief bent. Het brengt in ieder geval een hoop kleur aan in de tuin.

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *