Dewoonkamer

Tips en infomatie over de woonkamer

Houtworm
Interieur Tips Wonen

Laat houtworm je meubels niet aantasten

Een van de meest vervelende ongediertesoorten is de houtworm! De houtworm kan voor een vervelende schade aan houten constructies, meubels en vloeren zorgen. Reden genoeg om je woning zo goed mogelijk te beschermen tegen de houtworm. Onder de houtworm verstaan we een kleine larve, die afkomstig is van verschillende soorten torren en kevers in huis. De meest bekende tor hierbij is de boktor! Hoewel de boktor zelf voor weinig schade aan je woning zorgt, legt dit beestje zijn eitjes in een houten voorwerp. De larven voeden zich vervolgens met het hout, door kleine gangetjes te graven. Wanneer de larve groot genoeg is, maakt deze een uitvliegopening in het hout en vliegt deze uit!

Tip: leg een vel wit papier onder houten constructies, waarvan je denkt dat er houtworm in actief is. Als er inderdaad houtworm in deze constructie zit, zal je na enkele dagen kleine houtsnippers op het papier aantreffen.

Bescherming bieden aan meubels met beits

Er zijn verschillende middeltjes te koop, die houtworm afschrikken. Veel van deze middeltjes kunnen echter bijzonder schadelijk zijn voor bijvoorbeeld de gezondheid van kinderen en huisdieren. Met name huisdieren hebben de gewoonte om aan meubels te likken. Verstandiger is het daarom om met een milieu- en diervriendelijker middel te zorgen voor het afschrikken van houtworm. Beits is hierbij een middel wat vaak genoemd wordt door ongedierte experts. Beits werkt alleen, wanneer er nog geen houtworm in het hout zit. Mocht dit wel het geval zijn, dan heeft beits doorgaans weinig zin.

Controleer nieuwe houten meubels op houtworm

Wanneer je af en toe een tweedehands houten meubel aanschaft, is het belangrijk om deze uitgebreid te controleren op de aanwezigheid van houtworm. De houtworm zal, als deze groot genoeg is, uitvliegen en zelf nieuwe eitjes leggen in anderen houten voorwerpen in huis. Zo heb je al snel te maken met een ware ongedierteplaag in huis! Je herkent de houtworm aan de kleine openingen die in houten voorwerpen voorkomen.

Houdworm meubelen

Tip: laat houten planken nooit te lang buiten liggen! De kans is relatief groot dat er houtworm in het hout trekt. Klik hier voor meer tips.

Hulp bij de bestrijding van houtworm

Om de houtworm te bestrijden heb je vaak professionele hulp nodig. Ongediertebestrijders kunnen het hout met hitte of kou bewerken, om de houtworm te laten sterven. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen uit een bouwmarkt is vaak niet aan te raden. Deze middelen zijn bepaald niet efficiënt en daarbij erg milieu- en dieronvriendelijk.

 

 

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *