Als je je woonkamer optimaal wilt gaan verlichten, kan het zijn dat je voor een uitdaging komt te staan. Er zijn namelijk ontelbare keuzemogelijkheden in lampen en verlichting dus welke is nou geschikt voor jouw woning en wat past er bij jouw inrichting? Het handigste is om een lichtplan te maken om zo je woonkamer optimaal te verlichten. We gaan je er in deze blog meer over vertellen.
Goede verlichting in je woonkamer is belangrijk
Bij het inrichten (of herinrichten) van een huis gaan de meeste mensen direct aan de slag met de vormgeving van de muren en het plafond en daarna krijgt vaak de vloer alle aandacht. Als dat allemaal gedaan is, worden de meubels uitgezocht en tot slot wordt de inrichting voltooid met accessoires. Het maken van een lichtplan is niet iets waar veel mensen in eerste instantie de focus op leggen. Pas in het stadium van de accessoires wordt er vaak pas gedacht aan hoe de woonkamer moet worden verlicht. Hoewel dit begrijpelijk is, is dit zonde. Het belang van goede verlichting in huis is namelijk groter dan je in eerste instantie denkt. Het komt regelmatig voor dat huishoudelijke ongevallen worden veroorzaakt door een gebrek aan goede verlichting. Een lichtplan maken vormt dus de basis van een overwogen keuze voor geschikte verlichting.
Verschillende soorten verlichting om je woonkamer optimaal te verlichten
Als je een lichtplan gaat maken on je woning optimaal te verlichten, zijn er een aantal vragen die je jezelf even moet stellen. Om te beginnen is het zaak eens na te gaan waar zich de aansluitingen bevinden. Je wilt namelijk zo veel mogelijk voorkomen dat er losse kabels door je woonkamer komen te liggen. Over losse kabels kan namelijk gestruikeld worden. Ga daarna eens na waar je basis en functionele verlichting wilt hebben, zodat je woonkamer goed verlicht is en waar je sfeerverlichting wilt plaatsen. Op basis van de bovenstaande antwoorden kun je de woonkamer gaan verlichten. Hierbij kan onderscheid worden gemaakt uit drie soorten verlichting:
- De basisverlichting is de een sterke- en geconcentreerde functionele verlichting waarmee je een hele woonruimte kunt verlichten. Dit kunnen spotjes, een hanglamp of een kroonluchter zijn. Uiteraard kun je gebruik maken van een dimmer om de basisverlichting wat sfeervoller te maken.
- Functionele verlichting zijn lampen die worden opgehangen voor een specifieke doelstelling. Dit kan een leeslamp naast de bank of een stoel zijn of wandlampen die bijvoorbeeld een mooi kunstwerk verlichten.
- Sfeerverlichting, de naam zegt het natuurlijk al, zorgt voor een specifieke uitstraling en sfeer in je woonkamer.
Inspiratie om out of the box te denken.
Een veelgemaakte fout is dat we een lamp willen plaatsen op een plek en op een manier waarop ze bedoeld zijn en zoals we dat eigenlijk al jaren doen. Dit betekent dus dat een hanglamp vrijwel automatisch boven de eettafel terecht komt en een staande lamp ergens in de hoek van de kamer. Als je jouw woning echter een eigentijds karakter wilt geven, is het leuk om out of the box te denken. De huidige woontrends laten namelijk zien dat een hanglamp, solo of in combinatie met andere hanglampen, gemakkelijk ergens in een hoek van de woonkamer kan hangen. Wie durft?!