Dewoonkamer

Tips en infomatie over de woonkamer

Fan van mangohout? Zo worden de populaire meubels behandeld
Wonen

Fan van mangohout? Zo worden de populaire meubels behandeld


Een veelgebruikt en geliefd materiaal in de meubelbranche is op dit moment mangohout. Deze houtsoort staat bekend om zijn prachtige, unieke en warme uitstraling. Maar voordat het de showroom of jouw woning bereikt, gaat er een intensieve bewerking aan vooraf. In dit blog vertellen we wat er precies bij komt kijken en waarom een mangohouten meubel eruit ziet zoals het eruit ziet.

First things first

Voordat het mangohout bewerkt wordt, dienen eerst de planken op verschillende punten beoordeeld te worden. De kleur moet binnen bepaalde kleurcodes vallen, de houtvezels moeten sterk genoeg zijn en de houtnerf moet regelmatig zijn. Wanneer de planken door deze keuring heen zijn gekomen, wordt het hout geschaafd om oneffenheden weg te werken. Hierna wordt het hout gedroogd tot een bepaald vochtgehalte is behaald. Dit verkleint de kans dat het hout gaat kromtrekken of barsten tijdens gebruik. Uiteraard blijft het een natuurproduct en dus kun je dit niet uitsluiten. Zorg daarom altijd voor een goede vochtbalans in huis.

Zwart of blank: verschillende methoden

Mangohout bestaat niet alleen in zijn natuurlijk kleur, ook zwarte mangohouten meubels zijn een groot succes. Neem bijvoorbeeld de ronde salontafel van zwart hout. Hoe de zwarte meubels aan hun kleur komen? Allereerst wordt het hout voorzien van een laag zwarte verfbeits en daarna afgewerkt met een donkere natuurlijke bijenwas. Verder worden alle zwarte mangohouten meubels gezandstraald waardoor ze wat ruwer aanvoelen. Bij de blanke meubels gaat dat net wat anders. Die worden geschuurd tot ze glad zijn, daarna ingeolied met meerdere lagen transparante houtolie en afgewerkt met een transparante natuurlijke bijenwas.

Weinig onderhoud

Door beits, olie en bijenwas is elk meubel van mangohout beschermd tegen UV-straling, vocht en vuil. Mangohout onderhoud je daardoor heel makkelijk. Vaak is een vochtige doek al voldoende. Daarnaast zorgt de manier van behandelen er ook voor dat de diepe kleur en de rijke textuur van mangohout extra worden geaccentueerd. De bijenwas zorgt tevens voor een warme glans, wat de meubels extra warm maakt.

Klaar voor verzending

Wanneer de meubels vervolgens in elkaar gezet zijn en klaar zijn voor gebruik, worden ze nog een laatste keer gecheckt of ze voldoen aan de kwaliteitsnormen en of er geen beschadigingen of oneffenheden te zien zijn. Als ze ook door die keuring heen zijn, worden de meubels zorgvuldig verpakt in karton en worden ze in containers geladen die naar Rotterdam gevaren worden.

Het bewerken van mangohout is zoals je kunt lezen een arbeidsintensieve taak, maar het resultaat mag er zijn! Door deze manier van behandelen is elk meubel een prachtig en uniek product dat jaren meegaat en toch zijn schoonheid behoudt.

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *