Dewoonkamer

Tips en infomatie over de woonkamer

3 tips bij het kiezen van badkamertegels
Algemeen

3 tips bij het kiezen van badkamertegels 

In de badkamer worden voornamelijk tegels gebruikt als wand- en vloerbekleding. Deze zijn gemakkelijk te reinigen, kunnen goed tegen vocht en zijn in tal van verschillende kleuren, materialen en formaten verkrijgbaar. Dit enorme aanbod leidt echter ook tot keuzestress. Want waar let je op bij het kiezen van badkamertegels? Hoe kies je het juiste formaat? En kleur? In dit artikel geven we drie tips om je hierbij te helpen.

1. Let op de tegelkwaliteit 

Tegels zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar. Je kunt ook uit verschillende materialen kiezen. Belangrijk is dat je rekening houdt met de kwaliteit. De badkamer wordt intensief gebruikt en daarom is het van belang dat de tegels over een langere levensduur beschikken. Zo zijn groene zelliges tegels tegenwoordig enorm populair. Hiermee kun je eenvoudig een statement in de badkamer maken en het materiaal staat bekend om haar ongelooflijke kracht. 

Bij het kiezen van tegels heb je soms ook de mogelijkheid om eerste, tweede of derde keus tegels te kiezen. Dit hangt af van de leverancier. Hiermee worden de verschillen in kwaliteit aangeduid. Eerste keus tegels hebben slechts een minimale afwijking in kleur en formaat en zijn het eenvoudigst te plaatsen. Bij tweede keus tegels hangt de kwaliteit enorm af van de producent en waar deze op heeft gelet tijdens de loting. Heel soms is er ook sprake van derde keus tegels. Hierbij zijn de afwijkingen sterker en de prijs lager. 

2. Formaat 

Ook is het belangrijk om over het formaat van de tegels na te denken. Maar welke afmetingen zijn het meest geschikt? Dit hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur. De afmetingen van de tegel bepalen immers voor een groot deel de uitstraling van de badkamer. Houd er wel rekening mee dat het formaat van de tegels ook invloed heeft op hoe deze gelegd moeten worden en met welke specifieke punten je rekening moet houden. 

Zo is het bij kleinere tegels bijvoorbeeld moeilijker om waterpas te krijgen. Daarnaast heb je meer voegmateriaal nodig om alles te plaatsen. Houd er ook rekening mee dat er meer tegels nodig zijn om de gehele oppervlakte te betegelen. Hierdoor kan de prijs hoger uitvallen. 

Bij grotere tegels is het weer lastiger om rond buizen en andere obstakels te werken. Het bepalen van de voeglijnen vraagt ook meer denkwerk. Daarnaast moet er meer gesneden worden om de tegels op maat te krijgen. Hierdoor ontstaat er ook meer afval dan bij kleinere tegels. 

Tegenwoordig zien we vaak dat er een combinatie van grotere en kleinere tegels wordt gebruikt. 

Op zoek naar meer inspiratie met tegels? Zoek dan online naar inspiratie of gebruik handige apps als Pinterest. Maak een moodboard en krijg zo direct een duidelijk overzicht van jouw specifieke wensen en voorkeur. 

3. Zelf doen of laten doen? 

Vraag jezelf ook af of je het betegelen wel zelf moet doen. Als je hier weinig tot geen ervaring mee hebt, is het in de meeste gevallen slimmer om het uit te besteden. Dit heeft uiteraard wel invloed op het kostenplaatje. 

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *