Dewoonkamer

Tips en infomatie over de woonkamer

schakelaar
Algemeen Tips Wonen Woonkamer

Alles wat je moet weten over schakelaars

Als je zelf je schakelaar of stopcontact wilt gaan vervangen dan kan dit makkelijk op het moment dat je een beetje handig aangelegd bent. De handige doe het zelver, klusser of vakman kan makkelijk stopcontacten online kopen. Er bestaan vele vormen van schakelaars, uit stopcontacten heb je wat minder keuze, maar ook daar bestaan genoeg opties die bij je gekozen interieur passen. Er zijn gespecialiseerde schakelmaterialen webshop zoals gira. Schakelaars en stopcontacten kopen doe je heel gemakkelijk en voordelig online. Het is ook de makkelijkste manier om je te oriënteren en een keuze te maken die het beste past bij je persoonlijke situatie. In dit artikel gaan we in op de verschillende opties die je hebt bij de aanschaf van een schakelaar.

Soorten schakelmateriaal

Om te beginnen zijn is er inbouw schakelmateriaal. Dit bestaat uit een basiselement, een centraal deel en een afdekraam. Je kan deze onderdelen apart aanschaffen, zodat je het naar je eigen wens en situatie kan aanpassen. Niet iedereen wil uiteraard dezelfde afdekking hebben, omdat iedereen een ander uiterlijk wenst. Om te beginnen moet je jezelf bedenken waar de schakelaar voor gaat dienen. Is de schakelaar voor 1 lamp, meerdere lampen of wordt er een dimmer aangesloten. Je kiest voor een hotelschakelaar als je wilt dat de verlichting op meerdere locaties afzonderlijk van elkaar bediend kan worden. Als je bijvoorbeeld in je slaapkamer een schakelaar naast je deur wilt en tevens een naast je bed, zodat je niet je bed uit hoeft om het licht uit te doen. Het is tevens bruikbaar in grotere ruimtes zodat je naast elke ingang een schakelaar kan plaatsen. Je kan hiervoor een wisselschakelaar, kruisschakelaar of een wissel-wisselschakelaar gebruiken.

De wisselschakelaar is het standaard basiselement met een schakelaar met een enkelvoudige wip. De kruisschakelaar wordt gebruikt op het moment dat je op meerdere locaties een lichtschakelaar wilt plaatsen om 1 lamp te kunnen bedienen. De serieschakelaar kan je afdekken met een dubbele schakelaar zodat je twee verschillende lampen kan bedienen op dezelfde locatie. Een wissel-wisselschakelaar werkt hetzelfde als een serieschakelaar met een dubbel schakelwip. Dan bestaat er nog een drukvlakschakelaar die je moet indrukken. Een pulsdrukker werkt op een vergelijkbare manier en dan is er nog een driestandenschakelaar.

Waar koop je online schakelmateriaal en stopcontacten

Om te beginnen moet je bedenken wat voor schakelaar je precies zoekt en hoeveel stuks je hiervan gaat aansluiten. Je kan online onderzoek verrichten naar welke webshop aanbiedt waar je voor je persoonlijke situatie naar opzoek bent. Of je nou een bepaalde dimmer, schakelaar of stopcontact zoekt, alles is mogelijk. Als je vragen hebt dan staan de adviseurs van de webshops je graag te woord om je van de beste opties te voorzien.

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *