Dewoonkamer

Tips en infomatie over de woonkamer

welke-schade-gedekt-aansprakelijkheidsverzekering
Tips Wonen

Welke schade wordt gedekt door mijn aansprakelijkheidsverzekering?

Je bent in Nederland als particulier niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Toch is het wel verstandig om het wel te doen. Wanneer jij schade bij andere personen of de spullen van iemand anders toebrengt, ben jij volgens de wet aansprakelijk voor de gevolgen. Jij zal de (ziekte)kosten moeten vergoeden. Dat is jouw verantwoordelijkheid. In sommige gevallen kunnen deze kosten erg hoog oplopen. Een ongeluk zit helaas in een klein hoekje. Dankzij een aansprakelijkheidsverzekering kan je deze kosten beperken en ben je altijd verzekerd in geval van nood. Maar wat valt er nu precies wel en niet onder een aansprakelijkheidsverzekering? Wanneer worden de kosten volledig gedekt? Deze vragen beantwoorden we in dit artikel.

Wanneer wordt de schade gedekt door mijn aansprakelijkheidsverzekering?

Over het algemeen kunnen we stellen dat je door middel van een aansprakelijkheidsverzekering verzekerd bent voor alle schade waarbij je door de wet aansprakelijk wordt gehouden. Dit geldt niet alleen voor de schade die jij aanbrengt, maar ook die van je kinderen en je partner. Hierbij is het wel belangrijk dat de schade niet opzettelijk is aangericht. Wanneer de buurman over jouw losliggende tegel struikelt en in het ziekenhuis belandt, zal jij aansprakelijk worden gehouden. In dit geval is er geen sprake van opzet en keert een aansprakelijkheidsverzekering uit. Ook wanneer je kind per ongeluk een bal door de ruit van de buren gooit, kunnen de kosten via de verzekering worden gedekt. We kunnen het ons voorstellen dat je nog veel meer vragen hebt. Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen:

  • Mijn kind heeft schade veroorzaakt, wordt dit altijd vergoed? Als je beschikt over een gezinsdekking zal de schade die je kind berokkent automatisch gedekt worden. Dit geldt echter alleen bij schade die bij iemand anders wordt veroorzaakt, niet als dit in eigen huis gebeurd.
  • Mijn hond heeft iemand anders gebeten, wordt de schade nu ook vergoed? In sommige gevallen worden ook huisdieren meegenomen in de gezinsdekking. Dit is echter niet bij iedere aansprakelijkheidsverzekering het geval. Lees daarom je polis goed door of neem contact op met je verzekeraar.
  • Is mijn aansprakelijkheidsverzekering ook geldig in het buitenland? Bij sommige verzekeraars geldt de verzekering alleen voor schade die in het binnenland worden veroorzaakt. Meestal is er echter sprake van een dekking in Europa of zelfs wereldwijd. Controleer voor de zekerheid je polis.

gebroken glas bal aansprakelijksheidsverzekering

Welke schade wordt niet gedekt door mijn aansprakelijkheidsverzekering?

Niet alle schade wordt gedekt door je aansprakelijkheidsverzekering. Zo zijn alle schades die worden aangericht door een motorvoertuig niet meeverzekerd. Dit is omdat je in Nederland verplicht bent om minimaal een WA-verzekering af te sluiten als je over een voertuig beschikt. Ook als je spullen gehuurd hebt, valt dit niet onder de aansprakelijkheidsverzekering. Op dat moment is het in jouw bezit, dus je hebt geen schade bij iemand anders berokkent.

Wanneer je opzettelijk schade bij iemand anders aanricht en dit bewezen kan worden, zullen de kosten automatisch niet onder de aansprakelijkheidsverzekering vallen. Daarbij geldt ook dat er onderzoek naar jouw aanvraag gedaan mag worden. Pas wanneer je aan de voorwaarden voldoet, zal de verzekering uitkeren.

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *