Dewoonkamer

Tips en infomatie over de woonkamer

Eerste hulp bij verbouwen in jouw nieuwe woning: 3 tips!
Tips Wonen

Waarom worden bouwstempels gebruikt?

Veilig werken in de bouw is van levensbelang. Om ongelukken op de werkvloer te voorkomen, is het belangrijk dat enkele veiligheidsmaatregelen worden nageleefd. De meeste maatregelen zijn zelfs verplicht volgens de wet. Denk bijvoorbeeld aan het dragen van een veiligheidsbril of helm. Het dragen van deze simpele voorwerpen kan al heel veel verschil maken. Op de bouwplaats zijn vele veiligheidsmaatregelen niet verplicht, maar wel belangrijk om de veiligheid te waarborgen.

Een goed voorbeeld is het gebruik van bouwstempels. Dat is niet wettelijk verplicht, maar draagt wel bij aan een veiligere bouwplaats. Bouwstempels, ook wel schroefstempels genoemd, worden gebruikt ter ondersteuning van het plafond. Als er sprake is van inzakkingsgevaar tijdens het verwijderen van een dragende wand of als je tijdelijk meer draagkracht nodig hebt, biedt een bouwstempel solaas. In dit artikel leggen we uit waarom het verstandig is om van bouwstempels gebruik te maken, zelfs als dit niet bij de wet verplicht is.

bouwstempel

Veilig werken met bouwstempels

Waarvoor worden bouwstempels gebruikt? De voornaamste reden is de veiligheid. Met bouwstempels is het mogelijk om veel veiliger te werk te gaan. Niet alleen voor jouw veiligheid, maar ook voor die van omstanders. Stel je eens voor dat het plafond inzakt en er meerdere mensen gewond raken. Daar moet je toch niet aan denken? Door het gebruik van bouwstempels kan je dit voorkomen. Daarnaast zijn bouwstempels ook eenvoudig in gebruik. Zo kunnen ze tot vrijwel iedere hoogte uitgeschoven worden, waardoor geen enkele plafond te hoog is. De aanschaf van een bouwstempel loont dan ook altijd. Werk je op een ongelijke grond of is het plafond ontzettend hoog? Maak dan gebruik van een speciaal statief, zo werk je nóg veiliger.

Ingenieus systeem

Een bouwstempel ziet er misschien een beetje simpel uit, maar beschikt over een zeer ingenieus systeem om het plafond meer draagkracht te bieden. Dit is niet alleen handig voor professionele bouwvakkers, maar ook voor doe-het-zelvers. De bouwstempel bestaat voornamelijk uit twee onderdelen: een binnen- en buitenbuis. Deze buizen bundelen samen de krachten om een enorm gewicht te kunnen dragen. Let er ook op of de bouwstempel over een beveiligingsmechanisme beschikt. Dit mechanisme is sterk aan te raden, omdat het je de mogelijkheid biedt de stempel vast te zetten en te verschuiven als dat nodig is. Dit zonder dat de veiligheid in het geding komt.

Bouwstempel controleren

Het is mogelijk om bouwstempels voor meerdere klussen in te zetten. Het is echter wel belangrijk om voordat je van start gaat eerst de bouwstempel goed te controleren. Bekijk of er beschadigingen zijn en of deze het mechanisme kunnen aantasten. Zo voorkom je gevaarlijke situaties. Bij beschadigingen raden we aan om contact op te nemen met de leverancier en eerst overleg te plegen. Is het nog veilig om de bouwstempel te gebruiken? Of kun je deze beter links laten liggen. Speel nooit met je eigen veiligheid, ook niet als je hier veel geld mee kunt besparen! Heb je echt te veel twijfels over de kwaliteit? Bestel dan een nieuwe bij aic.nl. Zo weet je zeker dat je over de juiste draagkracht beschikt en de werkomgeving veilig is.

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *