Dewoonkamer

Tips en infomatie over de woonkamer

nokverhoging
Mooi Tips Woonkamer

Vergroot je woning met een nokverhoging

Kies je voor een dakkapel of nokverhoging? Veel mensen staan voor deze keuze als ze hun woning willen vergroten. Zowel bij een dakkapel als nokverhoging is het grootste voordeel dat je van meer licht en ruimte profiteert. Maar wat zijn dan wél de verschillen? En hoe zit het met het kostenplaatje? Waarom zien we bijvoorbeeld dat de kosten nokverhoging aanzienlijk hoger liggen dan de kosten voor het plaatsen van een dakkapel?

Wat is een nokverhoging?

Wanneer spreken we eigenlijk van een nokverhoging? Veel mensen halen de term nokverhoging en dakkapel door elkaar. Vooral omdat een dakkapel over het algemeen een stuk populairder is. Toch zit er wel degelijk een groot verschil in. Zo is een nokverhoging veel meer werk. Dit vraagt om een flinke verbouwing waarbij de punt van het dak verschoven en/of verhoogd wordt. Hierbij verandert de constructie van het dak en creëer je over het algemeen veel meer ruimte en licht dan als je enkel een dakkapel zou plaatsen.

Vergunning nodig?

De constructie van het dak zal enorm veranderen na een nokverhoging. Hierdoor kan het ook aangezicht van het huis veranderen. Hierdoor is het altijd verplicht om bij de gemeente een bouwvergunning aan te vragen. Als je dit niet doet, kan de gemeente je verplichten om de constructie weer af te breken. Zorg er daarom altijd voor dat je de vergunning vroegtijdig regelt en zeker weet dat het toegestaan is. Informeer daarnaast ook je buren om eventueel overlast te voorkomen.

In de meeste gevallen zal de leverancier van de nokverhoging ook de vergunningsaanvraag voor jou kunnen regelen. Bespreek dit daarom goed met de fabrikant en bekijk wat er mogelijk is. Wanneer zij dit niet voor jou regelen is het belangrijk om zelf stappen te ondernemen. In tegenstelling tot een dakkapel vergunning, die lang niet altijd verplicht is, zal je dit bij een nokverhoging altijd vooraf moeten regelen.

Voordelen van een nokverhoging

Een nokverhoging is de perfecte manier om jouw woning snel te vergroten. Wanneer je ruimte tekort komt, is het belangrijk dat je eerst de mogelijkheden in je eigen huis bekijkt. Zo voorkom je dat je plotseling moet verhuizen. Zeker als je over een laag dak beschikt, kan een nokverhoging enorm veel voordelen hebben. In dat geval is het immers niet mogelijk om van een zolderruimte gebruik te maken en kan je vaak zelfs niet eens rechtop staan in deze ruimte. Met een nokverhoging maak je de zolderruimte niet alleen beloopbaar, maar kan je hier ook nog eens een extra kamer realiseren. Zo krijg je er in de praktijk bijna een gehele verdieping bij. Ideaal om een nieuwe werkkamer, slaapkamer of badkamer te realiseren!

Wist je dat je na de verbouwing ook nog eens van een directe waardevermeerdering van het huis profiteert? Doordat het aantal vierkante meters in huis toeneemt, zal dit van positieve invloed zijn op de taxatiewaarde van het huis. Als je je woning in de toekomst dan ook wilt verkopen, is de kans groot dat je een groot deel van de kosten voor de verbouwing weer terugverdiend. Een nokverhoging is dan ook een prima investering om niet alleen het woongenot te verhogen, maar ook de waarde van het huis te vermeerderen!

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *