Dewoonkamer

Tips en infomatie over de woonkamer

Ook in de zomer van een houthaard genieten?
Tips

Ook in de zomer van een houthaard genieten?

Een houthaard is het toppunt van gezelligheid. Hij kan een prachtige aanvulling zijn op je centrale verwarming, waardoor je er in de winter heel je huis knus mee kunt verwarmen. Tegelijkertijd maakt het vlammenspel de donkere dagen er een stuk gezelliger op. Maar wist je dat je ook in de warmere seizoenen kunt genieten van een houtgestookte haard? Denk bijvoorbeeld aan een mooie haard voor buiten, waarmee je het hele jaar rond van je terras of veranda kunt genieten. Zo’n buitenhaard is een verrijking voor je tuin. Niet alleen op lange zomeravonden, maar ook in het vroege voorjaar en de herfst zal zo’n haard het buitenleven gezelliger voor je maken. Er zijn verschillende soorten buitenhaarden, met elk hun eigen kenmerken en voordelen. In dit artikel zetten we een aantal opties voor je op een rij.

Een open of gesloten buitenkachel?

Wil je graag een tuinkachel aanschaffen, dan heb je de keuze tussen een open of een gesloten model. Een open tuinhaard is vergelijkbaar met een open haard voor binnenshuis: de vlammen zijn niet afgeschermd van de open lucht. Dat zorgt ervoor dat de haard knus en gezellig aandoet, en je eenvoudig bij de vlammen kunt komen. Het doet denken aan een kampvuurtje, en je hebt goed zicht op het vlammenspel. Ook is de warmte goed voelbaar. Door het ontbreken van een barrière kan de as in de haard natuurlijk wel sneller wegwaaien.

Gesloten tuinhaard

Bij een gesloten tuinhaard zit er wel een barrière van glas tussen de open lucht en de vlammen. Je kiest voor een gesloten tuinhaard wanneer je bijvoorbeeld een veranda wilt verwarmen. Door het glaswerk kun je de vlammen in de haard nog steeds zien, maar de wind heeft geen invloed op het vuur en de rook kan eenvoudig worden afgevoerd via de schoorsteen. Ook kan er een volledigere verbranding ontstaan in de afgesloten kachel. Dat maakt een gesloten tuinkachel bijzonder efficiënt en overlastvrij!

Alle accessoires die je nodig hebt

Ga je een mooie tuinhaard aanschaffen, denk dan ook aan de accessoires die je nodig hebt. Bijvoorbeeld een houtmand waar je je houtblokken droog en schoon in kunt bewaren, en de aanmaakblokjes. Ook een vochtpercentagemeter kan een uitkomst zijn wanneer je schoon wilt stoken in je tuinhaard. Daarmee kun je het vochtpercentage van je houtblokken controleren voordat je ze gebruikt om mee te stoken. Je stookt op die manier nooit meer met te vochtig hout.

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *