Dewoonkamer

Tips en infomatie over de woonkamer

Kom de winter topfit door met deze gezonde recepten
Tips

Kom de winter topfit door met deze gezonde recepten

De winter is in volle gang. Heb jij in deze periode van het jaar ook wel eens last van een winterdip? Ofwel, een aantal weken waarin je eerder vermoeid bent, je lusteloos voelt en je minder goed kunt concentreren? Door goed te letten op je voeding en leefstijl, kun je een winterdip voorkomen. Gevarieerd en gezond eten volgens de Schijf van Vijf levert je een enorme gezondheidsboost op, omdat je zo alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. Binnen de vakken van de Schijf van Vijf kun je super veel creativiteit kwijt, bijvoorbeeld door een gerecht met vlees eens af te wisselen met een gerecht op basis van vegetarische ingrediënten. Door een salade te maken of groenten te grillen, kom je gegarandeerd aan de dagelijkse hoeveelheid van 250 gram groenten.

Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Lees dan vooral nog even verder, want in dit blog belichten we twee smaakvolle gezonde recepten boordevol gezonde vetten, groenten en vitaminen waarmee je de winter kerngezond doorkomt.

Smullen van zalm met saffraanrijst en paprika

Om dit overheerlijke gerecht met een luxueuze touch te bereiden, hoef je niet lang in de keuken te staan. Voor dit gezonde recept kun je bijvoorbeeld basmatirijst gebruiken. Deze rijstsoort dankt zijn naam aan de heerlijke geur. Het woord basmati is namelijk afgeleid van ‘vasmati’ uit het Sanskriet en betekent letterlijk geurig. Door de rijst met saffraan te koken, krijgt het een mooie gele kleur en smaakt het iets zoeter. Omdat rijst voedingsstoffen zoals eiwitten, mineralen als kalium en fosfor en vitamine-B bevat, past het perfect in een gezond eetpatroon. Ook de paprika, haricots verts, rode ui, citroen en kappertjes zitten boordevol gezonde vitaminen. De zalm maakt het lekkere en gezonde gerecht compleet en is niet alleen smaakvol, maar ook heel gezond. De omega 3-vetzuren die deze vette vis bevat, bieden namelijk bescherming tegen hart- en vaatziekten.

Koken met superfood

Boerenkool is een echte wintergroente die van september tot maart wordt geoogst. De groente is ontzettend gezond en is rijk aan vezels, vitamine A en C en staat daarom ook bekend als superfood. Niet voor niets bereiden veel mensen er in de wintermaanden een verrukkelijke stamppot mee. Ook de aardappelen die je daarbij nodig hebt, komen ten goede aan je gezondheid. Naast koolhydraten, leveren die vooral als ze in de schil zitten veel vezels. Ook bevatten aardappelen vitamine C, vitamine B6 en in kleinere hoeveelheden ook andere B-vitaminen. Daarnaast zitten er in aardappelen fosfor, kalium en calcium. Wil je boerenkool eens een totaal andere twist geven? Dan kun je ervoor kiezen om er een ovenschotel mee te maken. Door de stamppot af te maken met gegratineerde kaas en ambachtelijke rookworst, wordt de ovenschotel een waar feestmaal. Met welke gezonde gerechten ga jij topfit de winter in?

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *