Dewoonkamer

Tips en infomatie over de woonkamer

4 tips om zelf te behangen
Tips

4 tips om zelf te behangen

Je interieur een frisse nieuwe look geven? Een make-over van je interieur is fantastisch om het wooncomfort weer flink te verhogen. Wanneer je al jaren over hetzelfde interieur beschikt wordt het hoog tijd om eens wat verandering aan te brengen. En een nieuw behang is dan precies wat je nodig hebt. Met Eijffinger behang geef je jouw woning direct een geheel nieuwe uitstraling. En dat betekent zeker niet dat je alle muren in huis hoeft te behangen. Less is more. Kies daarom voor één accentmuur en zorg zo voor een geheel nieuwe look.

Hoewel behangen tegenwoordig steeds weer vaker wordt gedaan, zijn er maar weinig jongeren die hier ook daadwerkelijk verstand van hebben. Meestal weet de oudere generatie nog wel hoe ze moeten behangen, maar hebben jongeren zelfs nog nooit met behangpapier in hun handen gestaan. Gelukkig is behangen helemaal niet zo lastig als het lijkt. Ook jij kunt het dus eenvoudig leren. Hier zijn 4 tips om zelf te behangen!

1.      Behandel eerst de ondergrond

Voordat je kunt gaan behangen is het eerst belangrijk om zorgvuldig naar de staat van de ondergrond te kijken. Wanneer de ondergrond niet goed is, dan is de kans ook groot dat het behang minder mooi hecht. Zorg er daarom vóór het behangen voor dat te behangen wand egaal, glad en droog is. Is de wand erg vlekkerig? Kies er dan voor om deze eventueel nog eventjes te sausen, zodat de ondergrond een stuk egaler wordt.

2.      De juiste temperatuur in huis

De juiste temperatuur in huis is van essentieel belang om goed te kunnen behangen. Niet alleen omdat het zelf prettiger is om in te werken, maar ook omdat het behang dan veel mooier hecht. Zorg er daarom voor dat je enkel behangt wanneer de temperatuur in huis tussen de 18 en maximaal 21 graden ligt. Laat de ramen en deuren gedurende het behangen dicht en zet de verwarming uit totdat het behang volledig gedroogd is. Ga zeker niet behangen op een zeer warme dag, want hierdoor zullen er sneller luchtbellen ontstaan en is de kans groot dat het behang zó snel droogt dat het resultaat helemaal niet naar wens is.

3.      Knip de banen uit

Knip voordat je gaat behangen alvast de eerste behangstroken uit. Zo kun je straks in één keer door en hoef je niet telkens te stoppen om weer een nieuwe strook te knippen. Knip de baan nooit volledig op maat, maar houd ongeveer 5 centimeter speling. Bij een effen behang hoef je met weinig andere dingen rekening te houden, behalve met het snijverlies. Kies je voor een behang met een patroon? Houd hier dan rekening mee met het knippen, zodat het patroon mooi overloopt.

4.      Begin bij het raam

Begin met het plakken van de banen bij het raam en werk vanuit daar verder de kamer in. Vergeet niet eerst de gordijnen, shutters, of andere raamdecoratie eraf te halen. Zo zitten deze niet in de weg. Gebruik een waterpas om het behang geheel recht te plakken. Heb je gekozen voor een fotobehang? Dan is het beter om in het midden van de wand te beginnen. Zo weet je zeker dat er aan beide kanten evenveel ruimte of behang overblijft.

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *