Dewoonkamer

Tips en infomatie over de woonkamer

Houd je auto veilig met een beveiligingscamera voor buiten
Tips Wonen Woonkamer

Houd je auto veilig met een beveiligingscamera voor buiten

Veel autobezitters zouden graag willen dat ze hun glanzende bolide binnen in de huiskamer konden parkeren. Toch zul je het moeten doen met de laatste parkeerplekken op straat, onder de carport of als je geluk hebt in je eigen, knusse garage. Waar de auto ook staat, je kunt er niet dag en nacht bewaking voor inhuren. Met een beveiligingscamera voor buiten kun je wel een (elektronisch) oogje in het zeil houden, en met slimme software voor een smart home weet je op ieder moment van de dag wat er buiten plaatsvindt.

Smart home voor binnen

Er zijn volop redenen om een smart home security systeem voor binnen te installeren. Je hebt daarvoor een wifi router nodig, en als je het echt goed wilt aanpakken adviseren we ook een centrale hub zoals de TaHoma van Somfy te plaatsen. Die laat apparaten van verschillende merken met elkaar communiceren als een eenheid die je vanuit één app kunt bedienen. Wat zijn zoal de mogelijkheden voor huisautomatisering binnen?

  • Lampen: Met smart lights hoef je geen schakelaar meer zelf om te zetten. Dim de verlichting naar wens, verander de kleuren of laat de verlichting inschakelen bij bewolking of zonsondergang.
  • Luidsprekers: Oorspronkelijk waren speakers om geluid te produceren, tegenwoordig worden ze steeds vaker gebruikt als slimme assistent. Met Google, Siri of Alexa bedien je de gehele woning zonder een knop in te drukken.
  • Raamdecoratie: Waarom zelf de gordijnen openen en sluiten wanneer het ook automatisch kan? Met een elektrische gordijnrails verhoog je niet alleen het wooncomfort, maar ook de veiligheid in én rond de woning. Maar daarover later meer…
  • Beveiliging binnen: Een slimme rookmelder mag in een smart home ook niet ontbreken. In plaats van alleen een luid signaal in werking te stellen, kan een slimme rookmelder ook de verlichting inschakelen voor een verhoogde zichtbaarheid of smart locks ontgrendelen voor een snelle vluchtroute.

slimme rookmelder

Smart home voor buiten

Maar zoals gezegd; de auto staat niet in de woonkamer dus moeten we daar een andere oplossing voor verzinnen, en het liefst ook zo slim mogelijk. Een goed begin is een beveiligingscamera voor buiten. Dit zijn allang niet meer camera’s met een korrelig zwart-wit beeld, tegenwoordig nemen ze beelden in HD resolutie op met zelfs in het donker een scherp plaatje. Je kunt de gordijnen gerust dicht laten want je ziet de auto veilig staan op het scherm van je mobiel, op een tablet, laptop of PC. Via wifi kun je de camera draadloos installeren, vaak is er wel een stroomvoorziening nodig en eventueel een wifi versterker. In een garage is een waterdichte camera niet vereist, let wel op de minimale temperatuur. Buiten zul je rekening moet houden met neerslag, zelfs een (spat)waterdichte camera zal doorgaans onder de afdak gemonteerd moeten worden.

Wat mag je in beeld brengen?

Volgens de privacywet mag je niet zomaar alles en iedereen in beeld brengen. Wanneer jouw auto op straat staat geparkeerd, op de openbare weg dus, mag je deze in principe niet vastleggen met een beveiligingscamera voor buiten. Dit kan namelijk inbreuk maken op de privacy van voorbijgangers. In je eigen straat zal dit doorgaans geen probleem zijn. Wanneer jouw overburen achterdochtig zijn kun je even laten zien wat er precies zichtbaar is. Dat het strikt genomen niet mag, betekent niet dat het onmogelijk is.

Bij een vaste parkeerplaats of onder de carport is het al een stuk eenvoudiger om een camera te installeren zonder zicht op de openbare weg. Jouw carport en tuin of het tuinpad mogen allemaal opgenomen worden. Voorkom dat de tuin van de buren in beeld komt, en maak kenbaar dat er camerabewaking aanwezig is. Dit kan met een bordje of plakkaat aan de muur. Zo weten bezoekers, bezorgers en andere personen dat er mogelijk opnames gemaakt worden.

In een garage is het een stuk eenvoudiger, dan zal er doorgaans geen zicht op de omgeving zijn. Wanneer je de beveiligingscamera wilt richten op de garagedeur kun je die het beste onder een hoek plaatsen waarmee je zo min mogelijk van de straat opneemt. Dan kun je nog wel eventuele inbrekers vastleggen zonder de regels te overtreden. Dit kan bij een mogelijk politieonderzoek of juridische procedure van belang zijn. Een rookmelder in de garage is overigens ook geen overbodige luxe, daar staat niet iedereen bij stil.

De smart home regelt het zelf

De software die bij de camera hoort zal op basis van beweging een seintje sturen naar jouw mobiele apparaat of direct naar het centrale alarmsysteem. Dit werkt zelfs wanneer je aan de andere kant van de wereld bent. Zo word je direct op de hoogte gesteld bij onraad, en kun je snel de nodige vervolgstappen nemen. Zo beschermt een smart home jouw auto.

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *