Dewoonkamer

Tips en infomatie over de woonkamer

wespennest
Tips Wonen

Een wespennest kan voor veel overlast zorgen

De dakranden, de plafonds en de dakgoten aan de buitenzijde van het huis zijn populaire broedplaatsen voor een wespennest. De bloemen en het plantenleven trekken hen naar tuinen aan, zoals ook patio’s en andere openlucht gebieden met kruimels of kleverige gebieden die niet schoongemaakt zijn. Vuilnisbakken die niet goed afgedekt en regelmatig geleegd worden, trekken ook wespen aan die op zoek zijn naar voedselbronnen. Plaatsen met veel insecten en spinnen vormen een ruime prooi voor zowel de zich ontwikkelende als de volwassen wespen.

Hoe ernstig is een wespennest?

Wespen in de buurt van het huis kunnen activiteiten in de buitenlucht verpesten en het werk op het terrein bemoeilijken. Hoewel ze zelden hun best doen om te steken, kunnen wespen vijandig worden als ze bedreigd of gestoord worden. Hun steken zijn pijnlijk maar typisch niet-bedreigend voor mensen zonder allergieën voor het gif van de wesp.

Gedrag, voeding & gewoonten

Wespensoorten worden gecategoriseerd als sociaal of solitair. Zoals hun naam al aangeeft, leven sociale wespen in kolonies, die in de duizenden kunnen voorkomen. Binnen deze kolonies vervullen vrouwelijke arbeiders alle taken binnen het wespennest. Solitaire wespen leven alleen en hebben dus geen kolonie. Ze leggen wel eieren, maar hun eieren worden met rust gelaten om uit te komen. Sommige wespen zijn roofzuchtig, terwijl andere parasitair zijn. Roofwespen doden en eten andere insecten en andere dieren die ze vaak aan hun larven voeren.
Parasitaire wespen leggen hun eieren meestal in de lichamen van levende wezens zoals rupsen of spinnen. De larven voeden zich met de nog levende gastheer. Wespen kunnen helpen bij de bestrijding van andere plagen, met name in de landbouw als biologische bestrijders. Veel wespen voeden zich ook met bloemennectar en fungeren daarom als bestuivers. Sommige wespen zijn agressieve soorten en kunnen bij bedreiging steken. In tegenstelling tot honingbijen zijn wespen vaak in staat om meerdere keren te steken.

wesp

Hoe verjaag je een wespennest?

Veel bedrijven gebruiken een geïntegreerde aanpak met een verscheidenheid aan effectieve en efficiënte methoden om wespen te bestrijden. Dit ziet er als volgt uit:
• Inspectie – bepalen wat er nodig is om een effectief wespenbestrijdingsplan op te stellen.
• Documentatie – uitleg over de details van het algemene controleplan en de bevindingen en resultaten van niet alleen de eerste inspectie, maar ook de geplande vervolgdiensten.
• Educatie – uitleg over het gedrag, het dieet en de habitat van wespen en hoe deze informatie nuttig zal zijn voor de huiseigenaar.
• Culturele controles – het gebied rond het huis of bedrijf aanpassen om het aantal plaatsen dat geschikt is voor wespen om te nestelen te verminderen.
• Uitsluiting – waardoor het voor wespen moeilijk wordt om in de structuur te komen.
• Reiniging – het gebied schoon houden en de toegang tot de voedselbronnen van de wesp efficiënt beperken.
• Selectie van de beste wespenbestrijdingsmethoden – vallen, lichtmodificatie, mechanische en insecten dodende controles, fysieke verwijdering van een wespennest.

Een bestrijder inschakelen heeft de volgende voordelen:

• Weet waar wespen het meest waarschijnlijk nesten bouwen op je terrein en kan aanbevelingen doen om het wespennest onder controle te houden.
• Weet welke wespensoorten zeer agressief zijn en welke soorten volgzaam en minder bedreigend zijn. Op basis van deze informatie kan je beslissen wat er gedaan moet worden om het wespennest probleem te verhelpen.
• Zal vragen beantwoorden en advies en aanbevelingen geven over het gebruik van vallen of andere wespennest bestrijdingsmethoden.
• Zal suggesties doen voor het beheer van afvalproducten die aantrekkelijk zijn voor wespen.
• Beschikken over de juiste apparatuur en producten om een wespennest op een veilige en effectieve manier te bestrijden zonder mensen of huisdieren in gevaar te brengen.

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *